,,We krijgen een grote stroom aan belangrijke economische data uit de VS en Europa, die de huidige status van de economie moeten aantonen. Ook komen de Franse banken met de resultaten. Op Wall Street kende de S&P 500 de beste beursmaand in 16 jaar, maar de rally lijkt nu verzadigd en waarschijnlijk zetten we eerst een stapje terug”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB) geven om 8.30 uur een persconferentie in het ministerie. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar de persconferentie over gaat. Marktkenners speculeren op de bekendmaking van een reddingsplan voor SNS Reaal.

Overheidssteun

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft vrijdag de kredietwaardigheid van SNS Reaal afgewaardeerd. Volgens het kredietbureau is er sprake van een ,,zeer grote waarschijnlijkheid” dat de bank en verzekeraar overheidssteun nodig zal hebben om overeind te blijven.

Homburg Invest verliest met ingang van 13 maart zijn notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. De noodlijdende vastgoedinvesteerder, die in Canada is gevestigd maar in Amsterdam staat genoteerd, verkeert al lange tijd in financiële problemen en geniet sinds september 2011 bescherming tegen schuldeisers.

Gemengd

In het Verre Oosten lieten beurzen vrijdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,5 procent hoger dankzij een verdere verzwakking van de Japanse yen. De Japanse hoofdindex wist deze week 2,4 procent te winnen en boekte daarmee voor de twaalfde week op rij winst. Dat is de langste winstreeks in 54 jaar.

De beursgraadmeters op Wall Street kwamen donderdag nauwelijks in beweging in afwachting van het banencijfer. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 13.860,58 punten. De S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1498,11 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 3142,13 punten op nagenoeg hetzelfde niveau als woensdag.

Shell

De Europese beurzen sloten eerder op de dag met verliezen. Beleggers verzilverden hun winsten op de laatste dag van een mooie beursmaand. In Amsterdam werden de kwartaalresultaten van Shell aangegrepen om aandelen van het olieconcern van de hand te doen.

De Amsterdamse AEX-index sloot met een verlies van 0,9 procent op 354,35 punten. De MidKap leverde 1 procent in tot 550,01 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters 0,5 tot 0,9 procent achteruit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3620 dollar waard, tegen 1,3580 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 97,54 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl